Tråd: VR 2017 Sub8:30/Sub9

Träningarna är igång med god uppslutning och de flesta siktar på SUB9. Informationsutbytet sker i huvudsak via mailkonversation inom gruppen och vi tränar mestadels andra tider än de ordinarie VCK-träningarna.

Vill du träna med oss eller rentav bidra med att toppa laget inför Vätternrundan, hör av dig till assepower@yahoo.se!

Sv: VR 2017 Sub8:30/Sub9

Kort racerapport sett utifrån min synvinkel samt liten tillbakablick över vårens förarbete (läs gärna andra kommentarer här: http://www.vck.nu/forum1/viewtopic.php? … 5#p25815):

Först och främst: BRA JOBBAT ALLA!

För första gången under mina år med VCK uppträdde vi (på det stora hela!) som ETT TEAM på Vätternrundan på den här nivån och det är inte så lätt att få alla under ett tak då det i vårt gäng fanns en del starka viljor med kapacitet för betydligt mer. Den sammanlagda bedömningen som jag (tillsammans med mina teamledare Hans och Jonas) gjorde, var dock att SUB9 är det mest realistiska alternativet för att kunna få till en grupp med förutsättningar att hålla ihop hela vägen, vilket varit det främsta målet hela tiden. Sen måste man naturligtvis ha tur med vädret också, och i år rådde närmast idealförhållanden med lagom temperatur samt svaga vindar, varför de flesta cyklade kortärmat och utan vindväst hela vägen. Till skillnad mot ifjol bestämde vi oss för att börja riktigt lugnt de första milen för att alla i lugn och ro skulle kunna komma igång, vilket fungerade alldeles utmärkt. Visst blev det en del omkörningar och den stundtals täta dimman försvårade framkomligheten, men på det stora hela gick allt enligt plan. Vid den planerade pinkapausen strax bortom Gränna låg vi på lite under 34 i snittfart, men innan Jönköping hade vi tagit igen den korta stund vi missade p g a detta. Sedan gick allt som på räls genom hela Jönköping fram till det sista planerade stoppet i Fagerhult. Vi hade räknat med högst 10 min i Fagerhult, men det tog inte längre tid än 7-8 min. Efter Fagerhult hade vi fri fart med medvind och få omkörningar i flera mil. Totalsnittet gick sakta men säkert från ca 32,5 till 33,5 och man började känna att ”det här kan vi inte tappa”, bara vi tar oss igenom den trånga passagen från Hammarsundet med de långa uppförsbackarna.... Där började dock de första krämporna infinna sig hos mig och med ca tre mil kvar blev det tvärstopp i backen. Jag tvingades kliva av cykeln för att sträcka på benen och då jag låg sist tappade jag även bort gruppen samt det fina försprånget på runt 33,7 vi hade just då. Till slut kom jag igång igen men nu smälte försprånget som smör i solsken. Visste att jag aldrig fick hamna under 33, då är det kört för SUB9, helst 33,1 för att vara på den säkra sidan. Lyckades till slut få någorlunda kontroll på krämporna, men fick ställa mig i varenda uppförslut för att kunna trampa vidare. Snittet sjönk mer och mer... Med drygt 15 km kvar låg jag på 33,0 och då visste jag att det skulle bli en sekundstrid för att komma under 9h. Tack och lov kunde jag ligga bakom en klunga som höll någorlunda bra tempo och när vi kom ut på RV50 med ca 6 km kvar visade klockan på 8:50. Nu började hoppet väckas igen men eftersom min GPS inte var inställd på att visa sekunder fick jag synka mot armbandsurets sekundvisare. Strax innan sista vänstersväng in mot mål slog klockan om till 8:58:00h. Nu visste jag att det skulle bli SUB9. Gissa om det kändes skönt när tiden klockades på 8h59m37s?!

Vi har inför årets Vätternrunda haft de (i mitt tycke!) bästa förberedande träningarna någonsin med mellan 10-20 deltagare varenda lördag sedan slutet av april. Redan efter Skandisloppet kände jag att vi inte bara skulle kunna klara SUB9, utan även att vi skulle kunna uppträda som ETT TEAM på Vätternrundan. Visserligen blev det lite smolk i bägaren då samtliga inte lyckades gå i mål samtidigt men detta förtar inte på något sätt helhetsintrycket för mig. Samtliga 22 personer som tränat ihop under våren och kom till start på årets Vätternrunda klarade SUB9, varav 18 gick i mål samtidigt på 8:51!

Slutligen vill jag rikta ett särskilt stort TACK till mina teamledare Hans och Jonas, ty utan er hjälp hade detta aldrig gått att genomföra! Jag må kunna styra och ställa på träningar och ensam leda dessa, men på Vätternrundan kan ingen ensam leda en klunga på runt 20 man. Det tisslas och tasslas lite om SUB8:30 nästa år och visst, detta gäng hade kapacitet för mera, men då måste vi vara minst 5 teamledare samt uppemot 30 jämnstarka och samkörda cyklister på Vätternrundan. Tyvärr lär vi förmodligen inte få lunchstart nästa år heller, men jag tycker ändock att en starttid runt 6-tiden är helt ok!

På nedanstående länk finns lite bilder på VCK-klungan: https://happyride.se/2017/06/17/bildgal … ild=112538


SEE YOU IN MOTALA 2018!?


Cykelhälsningar
Ernst Runge
VCK-motion